sol
Sağ

İkinci El Satışlara Yeni Düzenleme Geldi

Gündem 31.08.2023 - 10:19, Güncelleme: 31.08.2023 - 10:19 6051+ kez okundu.
 

İkinci El Satışlara Yeni Düzenleme Geldi

İkinci el araç ve gayrimenkul satışına ilişkin yeni düzenlemeler Resmî Gazete'de yayımlandı. Buna göre, ikinci el araç ve gayrimenkul satışlarında ilan sitelerinde ismin gizlenerek ilan verilmesi yasaklandı.
İkinci el araç ve konut fiyatlarındaki yüksekliğe karşı hükümet tarafından bir önlem daha hayata geçirildi. Yönetmelikte yapılan değişiklik ile ilan sitelerinde kendi açık kimliğini gizleyerek sahte hesaplar üzerinden ilan verilmesinin engellenmesi amaçlanıyor.   BİRİNCİ ve İKİNCİ DERECE YAKIN DIŞINDA YETKİ BELGESİZ SATIŞA İZİN YOK Yönetmelik değişikliği ile kişinin kendisine, eşine veya birinci ve ikinci derece kan hısımlarına ait olmayan ya da ilana konu taşınmaz veya taşıt sahibi tarafından yetkilendirilmediği taşınmazın veya taşıtın ilana konulması yasaklanıyor. Bununla birlikte, emlak komisyoncuları ve oto galericileri, sahip oldukları yetki belgeleri ile doğrulama yaparak, satışına yetkili oldukları taşıtı veya taşınmazı ilana koyabilecek.   FAHİŞ FİYATLARIN ÖNÜNE GEÇİLECEK Karar metninde "Son zamanlarda ilan sitelerinde gerçeği yansıtmayan, fiyat şişirmeleri ve aldatmacaları içeren ilanlar yoluyla, taşınmaz ve ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinde vatandaşlarımızın mağdur edildiğinin gözlemlenmesi ve bu konuda çokça artan şikâyetlerin bildirilmesi üzerine, söz konusu etik dışı ve yanlış uygulamaları ve mağduriyetleri ortadan kaldırmak amacıyla, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte ve İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte değişikliğe gidilmesi zorunluluğu ortaya çıkmıştır" denildi.   10 BİN TL'DEN - 100 BİN TL’YE KADAR CEZASI VAR Yeni düzenleme başkalarına ait taşınmazların ve ikinci el motorlu kara taşıtlarının satışına yönelik ilanlara elektronik ortam sağlayan gerçek veya tüzel kişilere, üyelikten veya ilanın yayımlanmasından önce kimlik doğrulaması yapmaları zorunlu olacak. Bahse konu yönetmeliklerde yapılacak değişiklikler ile mevzuata aykırı davrananlar hakkında her bir aykırılık için 10 bin Türk lirasından 100 bin Türk lirasına kadar idari para cezası uygulanabilecek. Yönetmelikte yapılan değişiklik 2 ay sonra yürürlüğe girecek.
İkinci el araç ve gayrimenkul satışına ilişkin yeni düzenlemeler Resmî Gazete'de yayımlandı. Buna göre, ikinci el araç ve gayrimenkul satışlarında ilan sitelerinde ismin gizlenerek ilan verilmesi yasaklandı.

İkinci el araç ve konut fiyatlarındaki yüksekliğe karşı hükümet tarafından bir önlem daha hayata geçirildi. Yönetmelikte yapılan değişiklik ile ilan sitelerinde kendi açık kimliğini gizleyerek sahte hesaplar üzerinden ilan verilmesinin engellenmesi amaçlanıyor.

 

BİRİNCİ ve İKİNCİ DERECE YAKIN DIŞINDA YETKİ BELGESİZ SATIŞA İZİN YOK

Yönetmelik değişikliği ile kişinin kendisine, eşine veya birinci ve ikinci derece kan hısımlarına ait olmayan ya da ilana konu taşınmaz veya taşıt sahibi tarafından yetkilendirilmediği taşınmazın veya taşıtın ilana konulması yasaklanıyor. Bununla birlikte, emlak komisyoncuları ve oto galericileri, sahip oldukları yetki belgeleri ile doğrulama yaparak, satışına yetkili oldukları taşıtı veya taşınmazı ilana koyabilecek.

 

FAHİŞ FİYATLARIN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Karar metninde "Son zamanlarda ilan sitelerinde gerçeği yansıtmayan, fiyat şişirmeleri ve aldatmacaları içeren ilanlar yoluyla, taşınmaz ve ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinde vatandaşlarımızın mağdur edildiğinin gözlemlenmesi ve bu konuda çokça artan şikâyetlerin bildirilmesi üzerine, söz konusu etik dışı ve yanlış uygulamaları ve mağduriyetleri ortadan kaldırmak amacıyla, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte ve İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte değişikliğe gidilmesi zorunluluğu ortaya çıkmıştır" denildi.

 

10 BİN TL'DEN - 100 BİN TL’YE KADAR CEZASI VAR

Yeni düzenleme başkalarına ait taşınmazların ve ikinci el motorlu kara taşıtlarının satışına yönelik ilanlara elektronik ortam sağlayan gerçek veya tüzel kişilere, üyelikten veya ilanın yayımlanmasından önce kimlik doğrulaması yapmaları zorunlu olacak.

Bahse konu yönetmeliklerde yapılacak değişiklikler ile mevzuata aykırı davrananlar hakkında her bir aykırılık için 10 bin Türk lirasından 100 bin Türk lirasına kadar idari para cezası uygulanabilecek. Yönetmelikte yapılan değişiklik 2 ay sonra yürürlüğe girecek.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberduzce.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.